GÖRÜNTÜLÜ

Karatekin: Kürt halkı gereken cevabı verecek

Kürt halkının büyük bir bilinçle sandıklarda kayyum zihniyetine gereken cevabı vereceğine inandığını belirten Kürt siyasetçi Zülküf Karatekin, halkın belediyelerini geri alacağını kaydetti.

YEREL SEÇİM

Kayapınar eski Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Kürt siyasetinin legal alanda kurumsallaşmasını ve Kurdistan’da alternatif bir yönetim anlayışını yaşamın tüm alanlarında uygulama başarısını hazmedemeyen devletin, belediyelerini gasp ettiğini söyledi. 

ANF’ye konuşan Karatekin, kayyum atamanın son derece planlı, programlı politik kararlar sonucu geliştiğini belirterek, “Bu zihniyet, Kürt halkını hep düşman olarak görmüştür. Halkın en ufak bir demokratik talebini ret ve inkârla karşılamıştır. Kürt halkın en ufak bir demokratik kazanımı kendisine tehlike olarak görmüş ve yok edilmesi için de her türlü çaba içerisinde olmuştur” dedi. 


KÜRT HALKI KAZANIMLARINI BÜYÜTTÜ

Kürt halkının, bu politikalara hiçbir zaman boyun eğmediğini, siyasal taleplerinden vazgeçmeyip mücadelesini sürdürdüğünü belirten Karatekin, şöyle devam etti: “1999 seçimlerinde 37 belediye aldık. Sonraki seçimlerde bütün engellemelere rağmen başarılı bir siyaset ortaya koyarak, belediye sayılarını yükselttik. Bu başarı, demokratik, ekolojik, eşitlikçi, özgürlükçü, katılımcı ve şeffaf bir anlayışla sosyal belediyeciliğin hayata geçirilmesindendi. Bu çalışmalar sonucu halk belediyelere sahip çıktı. 2009’a gelindiğinde belediye sayısını ikiye katlayarak, muazzam bir başarı ortaya koydu. Bu başarı devletin hoşuna gitmedi. O zaman AKP Hükümeti Sözcüsü Cemil Çiçek ‘Ermenistan sınırına kadar dayandılar. Devlet bir an önce tedbir almalı’ dedikten sonra siyasi soykırım operasyonları başladı. Bu şekilde halkı sindirme, belediyeleri baskı altına alma ve hizmet edemez hale getirmek istediler. Sonraki seçimlerde ise halk, daha büyük bir sahip çıkma refleksini ortaya koydu ve belediye sayısını artırdı.” 

BAŞARILI OLMASINA TAHAMMÜL EDİLMEDİ

Demokratik Kürt siyasetinin legal alanda kurumsallaşmasını ve Kurdistan’da alternatif bir yönetim anlayışını yaşamın tüm alanlarında uygulama başarısını hazmedemeyen devletin,  kendi içindeki çatışmayla birlikte ilan ettiği OHAL sürecinde  özel bir yasayla hukuku çiğneyerek belediyelere kayyum atamaya başladığını hatırlatan Karatekin, seçimde elde edemediği belediyeleri bu şekilde işgal ettiğini söyledi. Seçilmiş Kürt halkının iradesine siyasi bir darbe yapıldığını vurgulayan Karatekin, şunları ifade etti: “Halk, 2019 seçimlerinde gasp edilen belediyelerini büyük bir irade ortaya koyarak geri aldı. Devletin bütün imkanlarını kullanmalarına rağmen halk itibar etmedi. Belediyelerini geri aldı. Erdoğan’ın halkı tehdit etmesine rağmen halk geri adım atmadı. Halkımız yine de bu irade gaspına karşı duruşunu sergileyecek. Gasp edilen belediyeleri tekrar alarak, halkın hizmetine koyacak.”

HİZMETTEN ÇOK RANT DEVŞİRME

Kürt halkının iradesinin gasp edilme sürecinin ve bu dönemin yarattığı sonuçların irdelenmesinen önemini vurgulayan Karatekin, bu süreçte belediyelerin bir hizmet kurumu olmaktan çok yandaşlar için bir rant devşirme kurumu olarak işlev gördüğünün topluma anlatılması gerektiğini belirtti. Karatekin, şöyle konuştu: “Kayyum yönetimleri, devlet güçleri eşliğinde işgal görüntüsüyle geldi. Sanki yeni bir yer fethettiler. Halk için hizmet üreten bu belediyeler, halka kapandı. Demokratik Kürt siyasetinin hizmet anlayışını temsil eden çok dilli belediye anlayışına son verdiler. Belediye kaynaklarına, mallarına talan ve yağma mantığıyla bakıldı. Gençlik merkezleri, kreşler, kadın evleri, kültür merkezleri dahil olmak üzere tüm hizmet binalarını kendi yandaşlarına, yakın vakıflarına devrettiler. Bu kamusal hizmet alanlarını halkın hizmetinden çıkarıp yandaşlarına ve devletin diğer kurumlarına bağış ya da hibe yoluyla verdiler. Hizmet için yapılan alanları yok ettiler. Belediyeleri adeta dört duvardan ibaret bıraktılar. Mülklerini talan ettiler. Belediye imkanlarını peşkeş çektiler. İmar planlarını ranta çevirdiler. Kendilerine lüks ve küçük saray odaları yaptılar. Halkın parasına bir ganimet gibi yaklaşıp kullandılar. Onlarla hareket etmeyen personelin tümünü işten çıkardılar. İdeolojik anlayışlarını yerleştirmek için alan açtılar. Kadınlara yönelik cinsiyetçi ve ayrımcı bir yaklaşımları oldu. Kadın Daire Başkanlıkları, Kadın Müdürlükleri hemen hepsi işlevsizleştirildi. Yolsuzluklar artık ayyuka çıktı.”

HALK, BELEDİYELERİNİ GERİ ALMALI

Kürt halkının büyük bir bilinçle sandıklarda gereken cevabı vereceğine inandığını belirten Karatekin, şunları ekledi: “Yurtsever tüm halkımız bu sürece kendini katmalıdır. Seçim günü herkes sandıklara gitmeli ve iradesine sahip çıkmalıdır. Gasp edilen, devlet güçlerinin zoruyla alınan, talan edilen belediyelerini geri alınmalıdır. Bu kurumların tekrar hizmetine girmesi için tüm halkımız sandıklara gitmelidir.”